Betrokkenheid en verantwoordelijkheid

Een kleine gemeenschap ergens in een dorre woestijn waar men moest vechten om te kunnen overleven.

De huidige chef was de zoon van een vroegere strijder, die de oase naar onafhankelijkheid had geleid en bij een van de laatste gevechten in een val gelokt was en doorzeefd met vijandelijke kogels. Zelfs was die strijder van toen niet zo onbesproken. Hij wilde alleen macht, en dat zelfs ten koste van. Een soort dictator, willen we hem zo noemen?

De zoon werd de eerste jaren dat hij zijn papa verving, niet door iedereen geaccepteerd. Maar het vertrouwen in de jonge man (ja, toch al in de dertig) groeide met de tijd. Zeker de laatste tijd waarin hij steeds meer en meer over democratie sprak. Maar wat soort van democratie bedoelde hij eigenlijk? Ja, ik weet het! Er is maar een soort democratie. Maar er zijn altijd nuanceringen, dat weet toch iedereen?

De vroegere papa en leider sprak altijd maar van ‘ik ga dit en ik ga dat doen’, terwijl hij bedoelde dat het volk vooraf mocht weten wat hij reeds beslist had en er in geloofde dat er daardoor beterschap in zicht kwam.

De huidige leider sprak van ‘wij gaan dit en wij gaan dat doen’, en als men goed doordenkt dan bedoelt men misschien net hetzelfde, tenzij ‘wij’ ook echt ‘wij’ zijn.

Er werden irrigatiekanalen gegraven en andere nog wat meer uitgediept en op de zijkanten werden hier en daar wat planten geplaatst. Ook de energievoorziening werd verbeterd.

Wij samen bleek dat wel te betekenen, maar er waren interpretaties mogelijk.

Een schapenboer had in de stad een boek gekocht. Daarin stond dat democratie alleen bestaat indien het vertrekt van de mensen. Van onderuit dus. De leider van de gemeenschap mag zeggen wat volgens zijn aanvoelen op de eerste plaats moet uitgevoerd worden, in het algemeen belang, en de mensen, de rechtstreeks betrokkenen, kunnen dan over het realisme van de uitvoering praten. En de uitvoering plannen en begeleiden.

Jammer dat ondanks het voor iedereen duidelijk zou moeten kunnen zijn, er nog zovele interpretaties van het begrip democratie bestaan. Men dient een gemeenschap maar met iets als de gemeenschap op korte of lange termijn er een voordeel kan uit halen.

Democratie wil ook zeggen: iedere dag mooier en beter. Steeds meer en meer zichtbare vrijheid laten impregneren in het dagdagelijks leven.

Kijken naar morgen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *